Devletler, bankalar ve kriz = States, Banks and Crisis : Meksika ve Türkiye'de yükselen mali kapitalizm = Emerging Finance Capitalism in Mexico and Turkey / Thomas Marois ; çeviren: Beyza Sümer Aydaş.
tarafından
 
Marois, Thomas, 1971-

Başlık
Devletler, bankalar ve kriz = States, Banks and Crisis : Meksika ve Türkiye'de yükselen mali kapitalizm = Emerging Finance Capitalism in Mexico and Turkey / Thomas Marois ; çeviren: Beyza Sümer Aydaş.

Yazar
Marois, Thomas, 1971-

ISBN
9786055513511

Yazar Ek Girişi
Marois, Thomas, 1971-

Fiziksel Tanımlama
333 sayfa. : tablo. ; 20 cm.

İçerik
İçindekiler: Gelişmekte olan finans kapitalizmin takdimi, Gelişmekte olan finans kapitalizminde devletler, bankalar ve kriz, Meksika ile Türkiye'de devletler, bankalar ve savaş sonrası kalkınma tarihi, Meksika'nın devlet öncülüğündeki yapısal dönüşümünde neoliberal idealizm, krizve bankacılık, Türkiye'de devlet ve banka yeniden yapılandırılmasında kriz ve neoliberal idealizm, Bir tekila Daha? Meksika'da gelişmekte olan finans kapitalizminin fayda ve maliyet yorumlaması, Karun'dan daha mı zengin? Türkiye'de devlet ve bankaların gelişmekte olan finans kapitalizmine tabiiyetini anlamak.

Özet
Türkiye ve Meksika dünya ölçeğinde, iktisaden birbirine yakın konumda bulunan ülkeler. Türkiye üzerine karşılaştırmalı çalışmalar pek fazla değil. Özellikle ülkenin mali yapısının karşılaştırmalı analizi hiç yok. Bu açıdan Thomas Marois’in eseri önemli bir yere oturuyor. Thomas Marois’in eseri, Meksika ile Türkiye’de bankacılık, kalkınma ve finans kapitalizminin yükselişine ilişkin etkileyici ve titiz bir çalışma. Çalışma Marksizm’den ilham alan ve devletlerle bankaların toplumsal ilişkiler ve kriz ile işgücünün bugün finans açısından hayati öneme haiz olarak anlaşılması üzerine kurulu bir çerçeveye oturtuyor. Yenilikçi bir tarihsel materyalizm merceğinden bakan Marois, gelişmekte olan finans kapitalizmini “kurumsallaşmış öncelikler ve kapsayıcı toplumsal mantık, devlet yöneticilerinin ve yönetim elitlerinin eylemlerine çoğunlukla işgücünün aleyhine yön verirken; yerli ve yabancı finans sermayesinin çıkarlarının devlet aygıtında birleştiği mevcut birikim safhası” şeklinde tanımlıyor. Meksika ile Türkiye’yi kuramsal ve tarihsel anlamda derinlemesine tartışırken, neoliberal deneyimlerinin mükemmel bir analizini sunuyor. İki “gelişmekte olan kapitalizm”, Meksika ile Türkiye bağlamında devlet, finans sermayesi ve emek arasındaki ilişkileri ayrıntılı bir şekilde irdeleyen Marois eleştirel siyasi iktisat geleneğine önemli bir katkı sağlıyor.

Konu Başlığı
Finans ekonomisi.
 
Financial economy.
 
Kapitalizm -- Türkiye.
 
Capitalism.

Yazar Ek Girişi
Aydaş, Beyza Sümer, çevirmen.


LibraryMateryal TürüDemirbaşYer NumarasıDurumu / Lokasyon / İade Tarihi
Ekonomi KütüphanesiKitapEKOBKN0006936332 MAR 2013Merkez Kütüphane Genel Koleksiyon