Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişlerinin Artırılmasında Fikri Mülkiyet Haklarının Rolü ve Türkiye İçin Politika Önerileri
tarafından
Kahya, Ali Can
Asset Name
:
Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişlerinin Artırılmasında Fikri Mülkiyet Haklarının Rolü ve Türkiye İçin Politika Önerileri
File Size
:
1.48 MB
Title
:
Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişlerinin Artırılmasında Fikri Mülkiyet Haklarının Rolü ve Türkiye İçin Politika Önerileri
Author
:
Kahya, Ali Can
Description
:
Ülkeler açısından iktisadi kalkınmanın temeli, yeterli düzeyde sermaye birikiminin sağlanmasına bağlıdır. Özellikle de düşük seviyede sermaye birikimi nedeniyle belirli bir kalkınmışlık seviyesini yakalamayan gelişmekte olan ülkeler için yatırımlar hayati bir öneme haizdir. Yatırımlar içerisinde özellikle de uluslararası doğrudan yatırımlar, sahip oldukları teknolojik birikim, know-how ve yönetim becerileri gibi unsurlar bakımından ülkelerin rekabet gücünün artırılması ve ülke genelinde verimlilik artışının sağlanmasında ayrı bir öneme sahiptir.
Yatırımların artırılması, ülkelerin sahip oldukları politik ve ekonomik istikrar, makroekonomik göstergeler, farklı pazarlara yakınlık, iç pazar büyüklüğü, üretim/işgücü maliyetlerinin yanısıra işleyen piyasa ekonomisinin varlığı, hukukun üstünlüğü, fikri mülkiyet haklarının korunması, bürokratik süreçler sonucu oluşan maliyetler ve altyapı imkânları gibi unsurlardan oluşan yatırım ortamının kalitesine bağlıdır.
Bir ülkenin ekonomik dönüşümünün sağlanmasında ciddi derecede pay sahibi olan teknolojik olarak üstün ve yenilikçi ürün ve hizmetlerin ortaya konmasında ülkedeki fikri mülkiyet hakları alanında koruma sağlayan elverişli bir yatırım ortamının varlığı önemlidir. Uluslararası yatırımların artırılmasında ülkeler arasındaki yoğun rekabet göz önünde bulundurulduğunda, fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik işleyen bir sistemin varlığı hem iktisadi kalkınmada üst seviyelere yükselmede yenilik odaklı bir üretim modeline geçişin sağlanmasına, hem de pek çok yenilikçi firmanın ülkede yatırım yapmasına imkân verecektir.
Bu çalışma kapsamında, uluslararası doğrudan yatırım teorileri, fikri mülkiyet hakları korumasına yönelik akademik çalışmalar ile ülkelerdeki fikri mülkiyet hakları sisteminin uluslararası doğrudan yatırım girişlerine olan etkisi incelenmiş ve Türkiye'nin yenilikçi bir ekonomik yapıya kavuşması amacıyla fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik olarak politika önerileri geliştirilmiştir. Nitel analiz yöntemine dayanan bu çalışma, ilgili uluslararası endekslerdeki nitel ve nicel değerlendirmeler, fikri haklara ilişkin uluslararası politika metinlerindeki Türkiye analizleri ile Türkiye’de fikri mülkiyet hakları alanında aktif olarak görev yapan uzman, yönetici ve avukatlarla gerçekleştirilen mülakatlara dayanarak oluşturulmuştur.
The essence of economic development is to ensure the adequate accumulation of capital stock. Especially, for the developing countries that haven’t succeed in achieving a specific level of economic development due to the insufficient capital stock formation, investment is crucial. Foreign direct investments, with their level of technology, know-how and management skills contribute to the competitiveness and productivity of a country.
The rise of investment levels in an economy depends on various economic and social factors such as economic and political stability, macroeconomic indicators, proximity to different markets, domestic market size, the cost of production/labor along with a set of indicators about the investment environment quality including functioning market economy, rule of law, protection of intellectual property rights, costs of bureaucratic procedures and availability of infrastructure.
Considering the intense competition among countries in attracting investments, the presence of an investment environment which ensures a functioning system of protection of intellectual property rights has a major impact on the transformation of economic structure through enabling the production of technologically advanced and innovative products/services.
Throughout this study, foreign direct investment (FDI) theories, academic studies of intellectual property rights and the relationship between countries’ intellectual property rights system and FDI inflows were analysed and policy recommendations for strengthening intellectual property framework were developed in order to ensure Turkey’s achieving to have an innovative economic structure. This study relies on qualitative research methods and is built upon the qualitative and quantitative analyses of major international indices on intellectual property, evaluations on Turkey in international policy papers of intellectual property rights, and expert interviews that were conducted with intellectual property rights professionals, managers and lawyers in Turkey.
Publisher
:
T.C. Ekonomi Bakanlığı
Contributor
:
Camcı, Nilay, tez danışmanı
Date
:
05/09/2016
Type
:
Uzmanlık Tezi - Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü
Digital Format
:
text/pdf
Right Management
:
Erişim Kurum içi ile sınırlıdır.
Media Type
:
Pdf Documents
URL for File
:
22
Keywords
:
Uluslararası
Doğrudan
Yatırımlar,
Fikri
Mülkiyet
Hakları,
Çok
Uluslu
Şirketler,
Yatırım
Ortamı,
Foreign
Direct
Investments,
Intellectual
Property
Rights,
Multinational
Enterprises,
Investment
Climate