Ticari davalar & cezai şart : Yüksek yargı kararları
tarafından
Berberoğlu Yenipınar, Filiz.
Başlık
:
Ticari davalar & cezai şart : Yüksek yargı kararları
Yazar
:
Berberoğlu Yenipınar, Filiz.
ISBN
:
9786053002529
Yazar Ek Girişi
:
Berberoğlu Yenipınar, Filiz.
Fiziksel Tanımlama
:
xii, 166 sayfa ; 24 cm.
Seri
:
Hukuk Yayınları dizisi ; 2165.
Adalet Hukuk Yayınları Dizisi ; 2165.
Genel Not
:
Kaynakça: sayfa [163]-166.
İçerik
:
İÇİNDEKİLER ÖNSÖZVII İÇİNDEKİLER.IX KISALTMALARXI GİRİŞ.1 BİRİNCİ BÖLÜM I. TANIM VE KAVRAMLAR3 A. Ticaret Mahkemeleri - Görev.3 a. Heyet Halinde Görülüp Karara Bağlanması Gereken Davalar4 b. Haksız Fiilden Kaynaklanan Tazminat Davalarında Görevli Mahkeme. 5 c. Tüketici Mahkemesi.6 II. TİCARİ DAVALARDA CEZAİ ŞART9 A. Yasal Tanımlar.9 a. Genel İnceleme.9 b. Anayasa veAvrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)9 c. Cezai Şart-Niteliği11 aa. Cezai şart, asıl borcun bağlı olduğu şekle tabidir11 bb. Cezai şartın fer'ilik niteliği12 d. İflasın Ertelenmesi.13 aa. İflasın ertelenmesi Kararı, istisnadır13 bb. Zamanaşımı - Hak Düşürücü.14 cc. Akaryakıt bayilik sözleşmeleri (veya sözleşme eki taahhütnamelerde)18 dd. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde.20 c. Yazılı İspat21 d. Belirsiz Alacak Davası.22 e. Türk Borçlar Kanunu (Yasal Mevzuat)24 aa. Aşırı yararlanma.24 bb. Ceza koşulu.25 Kaynakça cc. Ceza ile zarar arasındaki ilişki.25 dd. Kısmi ifanın yanması.25 ee. Cezanın miktarı, geçersizliği ve indirilmesi.25 ff. Hizmet Sözleşmesi26 gg. Ceza koşulu ve ibra.26 hh. Alıcının temerrüdü.27 aaa. Tek taraflı sona erdirme28 bbb. Ücretten indirim.28 f. Tebligat28 İKİNCİ BÖLÜM YARGITAY İÇTİHATLARI I. GÖREVLE İLGİLİ İÇTİHATLAR33 II. YETKİ İLE İLGİLİ İÇTİHATLAR.46 III. ZAMANAŞIMI İLE İLGİLİ İÇTİHATLAR59 IV. İSPAT İLE İLGİLİ İÇTİHATLAR.70 V. FAHİŞ CEZAİ ŞART İLE İLGİLİ İÇTİHATLAR85 VI. TEMERRÜT İLE İLGİLİ İÇTİHATLAR108 VII. BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ İLE İLGİLİ İÇTİHATLAR121 KAYNAKÇA163
Özet
:
Arka kapak: Cezai şart, borçlunun alacaklıya karşı mevcut bir borcu hiç veya gereği gibi ifa etmemesi halinde ödemeyi vaat ettiği, hukuki işlem ile belirlenmiş ekonomik değeri olan bir edimdir. Cezai şartın amacı, borçluyu borca uygun davranmaya sevk etmektir. Hâkim, aşırı gördüğü ceza koşulunu kendiliğinden indirir.'' hükmü uyarınca hakim fahiş gördüğü cezaları tenkisle mükelleftir.Yargıtay'a ğöre, Tarafların şirket ortağı olup, tacir olduklarının iddia edilmediği ve davalının cevap dilekçesinde protokolde kararlaştırılan cezai şartın fahiş olması nedeniyle geçersiz olduğunu savunması karşısında, mahkemece cezai şartın fahiş olup olmadığı takdir edilip, fahiş olması halinde tenkise gidilmesi gerekir.6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlükte bulunduğu dönemde Asliye Hukuk Mahkemeleri ile Ticaret Mahkemeleri arasındaki ilişki işbölümü ilişkisi iken 6335 sayılı Kanun'un 2. maddesi ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 5. maddesinde yapılan değişiklikle Asliye Ticaret Mahkemesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasında ilişki görev ilişkisi olarak değiştirilmiş ve bu durumda göreve ilişkin usul hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.6335 sayılı Yasa'nın 38. maddesi uyarınca 6102 sayılı TTK'na eklenen geçici 9. madde ile bu kanunun göreve ilişkin hükümlerinin, bu kanunun yürürlüğe girdiği 01.07.2012 tarihinden önce açılan davalarda uygulanmayacağı, bu davaların açıldıkları tarihte yürürlükte bulunan kanun hükümlerine tabi olduğu belirtilmiştir.
Elinizde bulunan bu eser, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı'nda, Doç. Dr. Mehmet Alpertunga AVCİ yönetiminde "Kamu Yönetiminde Açıklık Bağlamında Bilgi Edinme Hakkı ve 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun İncelenmesi" adıyla bir yüksek lisans tezi olarak hazırlanmış olup, hazırlanan tez çalışmasının, bazı kelime farklılıkları haricinde, birebir aynısının kitaplaştırılmış halidir. Avrupa Birliği'ne uyum süreci kapsamında çıkarılan 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile Türkiye'de yasal dayanağa kavuşan bilgi edinme hakkının toplum tarafından arzulanan yeterli ölçüde bilinemediği bir gerçektir. Bu noktada yönetimde açıklığı sağlamak için atılan önemli bir adım olarak değerlendirilen bilgi edinme hakkının bilinirliğinin sağlanması gerekmektedir. Ancak bu bilinirlik sağlanırken, hakkın kapsamının ve sınırlarının iyi çizilmesi gerektiği de şüphe götürmez bir gerçektir. Kimi kesimler tarafından, özellikle kamusal gizlilik alanında bulunan devlet sırrı niteliğindeki, devletin ve kamunun güvenliğine, iç ve dış ilişkilerine, milli savunmaya, ekonomik politikalara, askeri, istihbarat ve emniyet faaliyetlerine ilişkin olan ve gizlilik kapsamında kalması gereken bilgi ve belgelerin de bilgi edinme hakkı kapsamında erişime açılması talep edilmekte ise de bu talep bilgi edinme hakkı ile hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır. Bu şekilde yersiz ve şüpheyle yaklaşılması gereken bu taleplerin bertaraf edilebilmesi için ise bilgi edinme hakkının sınırlandırılmasına ilişkin sınırların iyi çizilmesi gerekir. Böylece hem devletin mutlak anlamda kendisine ait olan gizli bilgi ve belgeleri korunmuş olur, hem de bilgi edinme hakkına dikkat çekilerek bireylerin bilgi edinme hakkının etkin kullanımı imkanı sunulmasıyla yönetimde açıklığın sağlanması noktasında istenen amaca ulaşılmış olur. Bu bağlamda eserin yöneldiği ana amacın bilgi edinme hakkının sınırlandırılmasına ilişkin sınırların var olduğunun kabul edilmesi gerekliliğinin, özellikle devlet sırrı ve özel hayata ilişkin bilgi ve belgeler bağlamında ortaya konulmasıdır. Ayrıca eserde bilgi edinme hakkı konusunda kamu yönetimine düşen görevlerin belirlenmesi de amaçlanmıştır. Bu noktada dünyada gelinen noktada bilişim teknolojileri artık iletişim ve haberleşmeyi ve dolayısıyla bilgi edinebilmeyi oldukça kolaylaştırmaktadır. Yönetimde açıklığı esas alan kamu yönetimi anlayışında, daha bilgi edinmeye ilişkin talep gelmeden gerekli bilginin verilmiş olması gerekir. Bu mantıkla bilişim teknolojilerinin faydalarından yararlanılarak, kamu kurum ve kuruluşlarının işlem ve faaliyetleri hakkında güncel bir biçimde topluma bilgi sunması en tutarlı yoldur. Bu sayede yönetimde açıklığın sağlanmasının yanında, bilgi edinme hakkı kapsamında yapılan başvurularla idarelerin muhatap olmayacak ve buna bağlı olarak da iş yükü azalacaktır. Bu nedenle eserde, bu konuda önemli adımlar atılması gerektiğine dikkat çekilmeye gayret gösterilmiştir.
Konu Başlığı
:
Corporation law -- Trials -- Litigations -- Turkey.
Ticaret hukuku -- Duruşmalar -- Davalar -- Türkiye.
Exemplary damages -- Turkey.
Cezai tazminat -- Türkiye.
Library | Materyal Türü | Demirbaş | Yer Numarası | Durumu / Lokasyon / İade Tarihi |
---|
Ekonomi Kütüphanesi | Kitap | EKOBKN0012076 | 346.070264 BER 2017 | Eskişehir Yolu Yerleşkesi Genel Koleksiyon |