Gıda israfı : Türk misafirlerin gıda israfı tutumları üzerine beş yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma. Alanya örneği
tarafından
İlyasova, Aynur, 1975-
Başlık
:
Gıda israfı : Türk misafirlerin gıda israfı tutumları üzerine beş yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma. Alanya örneği
Yazar
:
İlyasova, Aynur, 1975-
ISBN
:
9786052540039
Yazar Ek Girişi
:
İlyasova, Aynur, 1975-
Fiziksel Tanımlama
:
xi, 140 sayfa : fotoğraf, tablo ; 2018.
Seri
:
Detay yayınları ; 951.
İçerik
:
BİRİNCİ BÖLÜM -- GIDA İSRAFI -- 1.1. İSRAF KAVRAMI..3 -- 1.2. İSRAFIN TANIMI ve ETİMOLOJİK YAPISI.4 -- 1.3. GIDA İSRAFI ve TANIMI.5 -- 1.4. GIDA ÜRETİM-TÜKETİM ANLAYIŞININ ve İSRAFININ TARİHSEL GELİŞİMİ ..10 -- 1.4.1. Antik Dönem ...11 -- 1.4.1.1. Avcılık ve Toplayıcılık Dönemi....11 -- 1.4.1.2. Neolitik Dönem.....12 -- 1.4.2. Orta Çağ ...15 -- 1.4.3. Modern Çağ.16 -- 1.4.4. Birinci Dünya Savaşından Günümüze...18 -- 1.5. GIDA İSRAFINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER....19 -- 1.5.1. Modern Gıda Sistemleri Faktörü ...20 -- 1.5.1.1. Sanayileşme Faktörü....21 -- 1.5.1.2. Ekonomik Büyüme Faktörü.....23 -- 1.5.1.3. Kentleşme Faktörü...28 -- 1.5.1.4. Küreselleşme Faktörü .29 -- 1.5.2. Kültür Faktörü.....29 -- 1.5.3. Sosyo-Demografik Faktörler .33 -- 1.5.4. Tüketici Davranışı Faktörü ....35 -- 1.6. GIDA İSRAFINI ÖNLEME ÇALIŞMALARININ ÖNEMİ..38 -- 1.6.1. Gıda İsrafının Neden Olduğu Ekonomik Kayıplar ....39 -- 1.6.2. Gıda İsrafının Neden Olduğu Çevresel Kayıplar...40 -- 1.7. GIDA GÜVENİLİRLİĞİ ve İSRAFI ..43 -- 1.8. DÜNYA'DA GIDA İSRAFINI ÖNLEME ÇALIŞMALARI..46 -- 1.9. TÜRKİYE'DE GIDA İSRAFINI ÖNLEME ÇALIŞMALARI...51 -- 1.10. TURİZM SEKTÖRÜNDE GIDA İSRAFI.....53 -- 1.10.1. Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Gıda İsrafı..53 -- 1.10.2. Otel İşletmelerinde Gıda İsrafı.....55 -- 1.10.3. Otel İşletmelerinde Gıda İsrafı Oluşmasının Nedenleri.....58 -- 1.10.3.1. Gıda İsrafı Oluşumunda Yiyecek Servis Şeklinin Etkisi..59 -- 1.10.3.2. Açık Büfe Servis Sistemi ....59 -- 1.10.3.3. Açık Büfenin Çeşitlilik Etkisi .....62 -- 1.10.3.4. Tabak Boyutu.63 -- 1.10.4. Otel İşletmelerinde Gıda İsrafı Önleme Çalışmalarının Önemi.....66 -- 1.10.4.1. Otel İşletmelerinde Gıda İsrafının Neden Olduğu Ekonomik Kayıplar .66 -- 1.10.4.2. Otel İşletmelerinde Gıda İsrafının Neden Olduğu Çevresel Kayıplar .67 -- İKİNCİ BÖLÜM ARAŞTIRMA -- 2.1. ARAŞTIRMANIN AMACI....69 -- 2.2. ARAŞTIRMANIN KAPSAMI ...69 -- 2.3. ARAŞTIRMANIN SINIRLILIKLARI ....70 -- 2.4. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ...71 -- 2.4.1. Veri Toplama Araçları.....71 -- 2.4.1.1. Demografik Karakteristikler ve Kişisel Özellikler Formuna İlişkiler Bilgiler ....71 -- 2.4.1.2. Gıda İsrafı Tutumu Ölçeğine İlişkin Bilgiler...71 -- 2.5. ARAŞTIRMANIN MODELİ VE HİPOTEZLERİ...77 -- 2.6. ARAŞTIRMANIN BULGULARI...78 -- 2.6.1. Demografik Karakteristiklere ve Kişisel Özelliklere İlişkin Bulgular.....78 -- 2.6.2. Ölçeğe İlişkin Bulgular ...83 -- 2.6.2.1. Gıda İsraf Tutumu Ölçeğine İlişkin Bulgular .83 -- 2.6.2.1.1. Gıda İsraf Tutumu Ölçeğinin Güvenirliği...83 -- 2.6.2.1.2. Gıda İsrafı Tutumu Ölçeğinin Bazı Merkezi Eğilim Değerleri..84 -- 2.6.2.1.3. Gıda İsraf Tutumu Ölçeği İçin Örneklem Yeterliliği ve Faktör Analizine Uygunluk Testleri..86 -- 2.6.2.1.4. Katılımcıların Gıda İsraf Tutumuna İlişkin Tanımlayıcı İstatistikler.94 -- 2.6.2.1.5. Gıda İsraf Tutumu Ölçeğinin Normal Dağılım Analizi..94 -- 2.6.3. Hipotezlere İlişkin Yapılan Analizlerden Elde Edilen Bulgular ..95 -- SONUÇ ve ÖNERİLER ....111 -- KAYNAKÇA.....125 -- İNTERNET KAYNAKÇASI..135 -- ANKET FORMU..137
Özet
:
Turizm sektöründe gerçekleşen gıda israfının öncelikle tespit edilmesi, bireysel ve toplumsal bazda farkındalığın oluşturulması, hükümetler, ilgili sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler nezdinde gerekli çalışmaların yapılması ve gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması, gıda israfının önlenebilmesi adına önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda, açık büfe servis sisteminde misafirlerin gıda israfı tutumlarını belirleyebilmek amacıyla, Antalya'nın Alanya ilçesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde, Türk misafirlerin katılımıyla, bir anket çalışması gerçekleştirilmiş. Nicel yöntemlerin kullanıldığı araştırmada toplam 6 adet beş yıldızlı otelde konaklayan 323 misafirden anket yöntemiyle veriler elde edilmiş. (Tanıtım Bülteninden)
Konu Başlığı
:
Food waste.
İsraf.
Food waste -- Social aspects.
İsraf -- Sosyal yönler.
Food consumption -- Turkey.
Gıda tüketimi -- Türkiye.
Library | Materyal Türü | Demirbaş | Yer Numarası |
---|
Ekonomi Kütüphanesi | Kitap | EKOBKN0011926 | 339.47 İLY 2018 |