İşletme : kavramlar, ilkeler, işlevler
tarafından
 
Tekin, Vasfi Nadir

Başlık
İşletme : kavramlar, ilkeler, işlevler

Yazar
Tekin, Vasfi Nadir

ISBN
9789750221569
 
9789750261596

Yazar Ek Girişi
Tekin, Vasfi Nadir

Basım Bilgisi
3. baskı.

Fiziksel Tanımlama
256 s. : resim ; 24 cm.

Genel Not
Kaynakça var.

İçerik
İÇİNDEKİLER Önsöz 7 1. Bölüm İşletmenin Temel Kavramları 1.1. Temel Kavramlar 15 1.1.1. İnsan Gereksinimleri 15 1.1.2. İnsan ve Toplum 17 1.1.3. Ekonomi ve Üretim İlişkisi 18 1.1.4. Üretim 19 1.1.5. Üretim Etmenleri 19 1.1.6. Üretim Etmenlerinin Getirileri 24 1.1.7. Strateji 26 1.1.8. Taktik 27 1.1.9. Plân 27 1.1.10. Politika 28 1.1.11. Yöntem 30 1.1.12. Program 30 2. BÖLÜM İŞLETMENİN AMAÇLARI VE İŞLETMENİN EKONOMİK YAPI İÇİNDEKİ YERİ 2.1. İşletmenin Amaçları 31 2.1.1. Kâr Sağlamak 31 2.1.2. Topluma Hizmet Etmek 32 2.1.3. Toplumsal Kâr Sağlamak 32 2.1.4. Tüketiciye Hizmet Etmek 33 2.1.5. İşletmenin Varlığını Sürdürmek 33 2.1.6. İşletmenin Ekonomik Yapı İçindeki Yeri ve Çevreyle İlişkileri 33 2.1.6.1. İşletmenin Yakın Çevresiyle İlişkiler 34 2.1.6.2. İşletmenin Ulusal Çevresiyle İlişkiler 36 2.1.6.3. İşletmenin Bilimsel Çevreyle İlişkileri 38 2.1.6.4. İşletmenin Uluslararası Çevreyle İlişkisi 40 3. BÖLÜM YÖNETİM VE YÖNETİM YAKLAŞIMLARI 3.1. Yönetim 43 3.2. Yönetim Yaklaşımları 48 3.2.1. Geleneksel Yönetim Yaklaşımları 48 3.2.2. Davranışsal Yönetim Yaklaşımları 53 3.2.3. Modern Yönetim Yaklaşımları 56 4. BÖLÜM İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI 4.1. İşletmelerin Sınıflandırılmasında Kullanılan Ölçütler 65 4.1.1. İşletmelerin Ekonomik Etkinliklerine Göre Sınıflandırılması 65 4.1.2. İşletmelerin Çalışma Konularına Göre Sınıflandırılması 66 4.1.3. İşletmelerin Sermaye Sahipliğine Göre Sınıflandırılması 67 4.1.4. İşletmelerin Yasalara Göre Sınıflandırılması 70 4.1.5. İşletmelerin Ekonomik Birleşmelere Göre Sınıflandırılması 73 4.1.6. İşletmelerin Dünya Ekonomisi Açısından Sınıflandırılması 75 4.1.7. İşletmelerin Büyüklüklerine Göre Sınıflandırılması 75 5. BÖLÜM İŞLETMELERİN KURULUŞ AŞAMALARI BÜYÜKLÜĞÜ VE KAPASİTESİ 5.1. İşletmenin Kuruluş Aşamaları 77 5.1.1. İşletme Kurma Kavramının Ortaya Çıkması 77 5.1.2. Ekonomik Araştırmanın Yapılması 78 5.1.3. Yasal Araştırmanın Yapılması 81 5.1.4. Finansal Araştırmanın Yapılması 83 5.1.5. Teknik Araştırmanın Yapılması 83 5.1.6. Yatırım Kararının Verilmesi ve Yatırımın Yapılması 83 5.2. İşletmenin Büyüklüğü ve Kapasitesi 84 5.2.1. Büyüklüğüne Göre İşletmeler 84 5.2.2. Büyük ve Küçük İşletmelerin Olumlu ve Olumsuz Yanları 86 5.2.3. İşletmelerin Büyümesi 87 5.2.4. Kıvamlı Büyüklükte İşletme 88 6. BÖLÜM İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİ VE PLANLAMA İŞLEVİ 6.1. Yönetim İşlevleri 91 6.1.1. Plânlama İşlevi 92 6.1.2. Plân Türleri 92 7. BÖLÜM İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN ÖRGÜTLEME İŞLEVİ 7.1. Bölümlere Ayırma 107 7.2. Yetki ve Sorumluluk Verme 111 7.3. Örgüt Yapılarının Belirlenmesi 113 7.4. Örgüt Şemalarının Düzenlenmesi 116 7.5. İşgören Gereksiniminin Belirlenmesi 118 7.6. İşgören Seçiminin Yapılması ve İş Görenlerin Eğitilmesi 121 8. BÖLÜM İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN YÜRÜTME VE UYUMLAŞTIRMA (KOORDİNASYON) İŞLEVİ 8.1. Yönetimde İletişim 127 8.2. Yönetimde Önderlik 132 8.3. Yönetimde Güdüleme 134 8.4. Uyumlaştırma 137 9. BÖLÜM İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN DENETLEME VE KARAR VERME İŞLEVİ 9.1. Denetleme Modelleri 141 9.2. Denetleme Türleri 142 9.3. Proje Denetleme Sürecinin Aşamaları 144 9.4. Karar Verme 146 9.4.1. Karar Türleri 148 9.4.2. Karar Alma Süreci 150 10. BÖLÜM İŞLETMENİN ÜRETİM İŞLEVİ 10.1. Üretim 157 10.2. Üretim Bölümünün Diğer Bölümlerle İlişkisi 158 10.3. Üretim Türleri 159 10.4. Üretim Sistemleri 159 10.5. Ürün Tasarımı 160 10.6. Üretim Etkinlikleri 161 10.7. Kalite Kontrolü 166 11. BÖLÜM PAZARLAMA İŞLEVİ 11.1. Pazarlamanın İşlevleri 169 11.2. Stratejik Pazarlama Plânı 172 12. BÖLÜM İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 12.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin İşlevleri 187 12.2. İnsan Gücünün Plânlanması 188 12.3. İş Analizinin Yapılması 188 12.4. İşe Alma 193 12.5. İşgörenlerin İşe Alıştırılması ve Eğitilmesi 196 12.6. İşgören Değerlemesi 198 12.7. Ücret Belirlemesi 202 13. BÖLÜM FİNANSMAN YÖNETİMİ 13.1. Finans Yöneticisinin Görevleri 209 13.1.1. Finansal Plânlama ve Denetim Görevi 209 13.1.2. Fon Sağlama Görevi 210 13.1.3. Finansal Analiz 214 13.1.3.1. Finansal Analizde Oranların Kullanılması 215 13.2. Finansal Piyasalar 222 14. BÖLÜM MUHASEBE VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME İŞLEVİ 14.1. Muhasebenin İşletmeye Katkıları 227 14.2. Muhasebe Kayıtlarını Etkileyen İlkeler 227 14.3. Muhasebe Türleri 229 14.4. Bilânço Kâr Zarar Hesabı ve Bütçeler 232 14.5. Araştırma ve Geliştirme İşlevi 240 14.5.1. Araştırma Çeşitleri 244 14.5.2. Geliştirme Çeşitleri 244 14.5.3. Yenilik Yaratma 245 Kaynaklar 249 Kavram Dizin 251

Özet
Meslek Yüksek Okullarda okutulmakta olan “İşletme” veya “Genel İşletme” derslerinde okutulabilecek olan bu kitap, yazarların bu konuda verdiği derslerin notlarından, ders anlatımı esnasında öğrencilerinden gelen sorulardan ve mesleki tecrübelerinin sağladığı birikimle kaleme alınmıştır. Kitapta konular, sade ve anlaşılır bir dille anlatılmış; işletme biliminde yaygın olarak kullanılan temel kavramlara açıklık getirildikten sonra, işletmenin temel ilkeleri ve temel işlevleri, bu kavramlar ışığında örneklerle açıklanmıştır. Kitap, ders kitabı olmasının yanı sıra konu ile ilgili olarak bilgi sahibi olmak isteyenlere de hitap etmektedir.

Konu Başlığı
Organization.
 
Örgüt.
 
Industrial management.
 
Endüstriyel yönetim.

Yazar Ek Girişi
Şenol, Leyla,


LibraryMateryal TürüDemirbaşYer NumarasıDurumu / Lokasyon / İade Tarihi
Ekonomi KütüphanesiKitapEKOBKN0002597658 TEK 2013Merkez Kütüphane Genel Koleksiyon
Ekonomi KütüphanesiKitapEKOBKN0012926658 TEK 2020Eskişehir Yolu Yerleşkesi Genel Koleksiyon