Avrupa Birliği'ndeki ekonomik yavaşlamanın Türkiye’nin sektörel ihracatına etkisi
tarafından
 
Özsan, Adile Gülin. yazar

Başlık
Avrupa Birliği'ndeki ekonomik yavaşlamanın Türkiye’nin sektörel ihracatına etkisi

Yazar
Özsan, Adile Gülin. yazar

ISBN
9786054667512

Yazar Ek Girişi
Özsan, Adile Gülin. yazar

Fiziksel Tanımlama
xi, 141 sayfa. ; 24 cm.

Seri
T.C. Kalkınma Bakanlığı Yayın No ; 2856.

İçerik
Özet - Abstract - Giriş - Türkiye-AB-27 Ticaret İlişkisi - Literatür ve Analiz - Model - Senaryo Analizi - Sonuç - Ekler - Kaynaklar

Özet
Türkiye’nin temel ticaret ortağı olan Avrupa Birliği’nde son dönemde yaşanan ekonomik yavaşlama, Türkiye’nin ihracatına da olumsuz şekilde yansımaktadır. Çalışmanın amacı, söz konusu olumsuz etkinin hangi sektörlerde daha yoğun hissedildiğini saptamak ve önümüzdeki dönemde görülebilecek ihracat kayıplarının boyutlarını öngörmektir. Bu amaçla, ihracat talep esneklikleri yöntemi kullanılarak Türkiye’nin AB’ye gerçekleştirdiği ihracat, sektörel düzeyde tahmin edilmiştir. Çalışmada her bir sektör için uzun ve kısa dönem gelir ve reel kur esneklikleri tahmin etmek amacıyla Hata Düzeltme Modeli kullanılmıştır. 2002-2012 dönemini kapsayan çeyreklik verilerle toplam imalat sanayiinin yanı sıra temel sektörler için de ayrı ayrı tahminler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yapılan analizler sonucunda, özellikle metal eşya, motorlu kara taşıtları, kağıt, ana metal ve makine sektörlerindeki ihracatın AB’nin reel gelirine olan duyarlılıklarının yüksek olduğu ve bu sektörlerde AB gelir artışındaki yavaşlamanın ortaya çıkaracağı etkilerin önemli boyutlarda olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Tekstil, giyim ve deri sektörünün gelir esnekliğinin diğer sektörlere göre daha düşük olması, bu sektörlerin AB büyümesindeki yavaşlamadan göreli olarak daha az etkileneceğini ortaya koymaktadır. Sektör düzeyinde ölçülen reel kurun ise toplam imalat, giyim, motorlu taşıtlar ve metal eşya sanayii ihracatında anlamlı ve negatif etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
 
The economic slowdown in the European Union, which is a major trading partner of Turkey, has negative impacts on Turkish exports. The purpose of this study is to determine the sectors that are exposed to this negative impact most and to foresee the extent of possible future export losses. For this purpose, Turkey’s exports to the EU is modelled at the sector level using the demand elasticities approach. An error correction model is used in order to estimate the long-run and short-run income and real exchange rate elasticities of each sector. Exports of total manufacturing industry and key manufacturing sub-sectors are estimated using quarterly data series for the 2002-2012 period. The results of the analysis indicate that exports in fabricated metal products, motor vehicles, paper and paper products, basic metals and machinery and equipment sectors are highly sensitive to the income of the EU and export losses that might arise from sluggish income growth in the EU might be substantial in these sectors. Relatively low income elasticities of textiles, wearing apparel and leather sectors indicate that these sectors will be affected comparatively less from the slowdown of growth in the EU. Another result of the study is that the real exchange rate, which is measured at the sector level, has a significant negative impact on total manufacturing exports as well as exports of wearing apparel, motor vehicles and fabricated metal products.

Konu Başlığı
Exports -- Turkey
 
İhracat -- Türkiye
 
Exports -- European Union countries.
 
İhracat -- Avrupa Birliği ülkeleri.
 
Elasticity (Economics)
 
Esneklik (Ekonomi)

Coğrafi Terim
Turkey -- Commerce
 
Türkiye -- Ticaret
 
European Union countries -- Commerce
 
Avrupa Birliği ülkeleri -- Ticaret

Tüzel Kişi Ek Girişi
T.C. Kalkınma Bakanlığı. Ekonomik Modeller ve Stratejik Araştırmalar Genel Müdürlüğü (KB. EMSAGM)


LibraryMateryal TürüDemirbaşYer NumarasıDurumu / Lokasyon / İade Tarihi
Ekonomi KütüphanesiKitapEKOBKN0006757382.6 OZS 2013Merkez Kütüphane Genel Koleksiyon